Tarna Mare

Tarna Mare este comuna cea mai nordică a judeţului Satu Mare, situată la poalele Munţilor Oaş, la o distanţă de 60 km la nord-est de Satu Mare, pe ruta DN19, 1C şi DJ109M. Are graniţă cu Ucraina şi un punct de trecere al frontierei, care nu este însă în exploatare.
Comuna situată pe valea pârâului Tarna include patru localităţi: Tarna Mare, Valea Seacă Bocicău şi Văgaş.

Numele localităţii Tarna Mare provine de la pârâul ce o străbate şi a fost amintită pentru prima dată în anul 1430 (termenul slavic ”tarna” înseamnă spin). Adjectivul “mare” exprimă relaţia localităţii cu un alt sat, Tarna Mică, situată în Ucraina. A fost localitatea cea mai importantă a zonei, întreaga zonă înconjurătoare fiind denumită în trecut Ţinutul Tarna.

Evenimente locale
DEZVELIREA BUSTULUI PREOTULUI PATRIOT ATHANASIE DOROȘ – 30 nov. 2010

El a fost delegat al Ugocei la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 Marti, de sarbatoarea Sf. Apostol Andrei, in comuna Tarna Mare a avut loc un eveniment cu totul si cu totul special. S-a realizat o reparatie morala in fapt. A fost dezvelit bustul omului de cultura, luptatorul pentru drepturile romanilor din acest nord de tara Athanasie Doros. Preotul si omul de cultura Athanasie Doros s-a nascut pe 14 august 1886, in comuna Slatina, comitatul Maramures, in familia protopopului de Sighetu Marmatiei, Ioan Doros. A fost preot o lunga perioada in comuna Tarna Mare si a trecut in eternitate in anul 1932, la varsta de 46 de ani, lasand in urma o bogata activitate revolutionara si o familie indoliata cu sapte copii minori.

Sute de oameni au participat la eveniment Inca din jurul pranzului, in parcul din vecinatatea Primariei din Tarna Mare, colindele inundau zona. Prevesteau parca momentul comemorativ care a avut loc in jurul orei 13 si jumatate. Nu intamplator s-a ales aceasta ora. S-a asteptat ca localnicii sa iasa din biserica, fiind asteptati in numar mare. Asa a si fost. Cu putin timp inainte de inceperea manifestarilor organizate cu acest prilej, peste 200 de localnici tineri si varstnici s-au adunat in vecinatatea bustului pentru a da respectul cuvenit momentului dedicat preotului Athanasie Doros, cel care cu eforturi deosebit de mari a reusit sa obtina alipirea la tara mama a satelor din zona care au fost cedate Cehoslovaciei.