Halmeu

Comuna Halmeu este situată în partea de nord-vest a judeţului Satu Mare, fiind delimitată la nord şi vest de graniţa cu Ucraina, iar la sud de râul Tur. Suprafaţa totală a comunei este de 89 kmp, fiind una dintre marile comune ale judeţului atât din punctul de vedere al suprafeţei, cât şi al numarului de locuitori.

Din punct de vedere documentar, localitatea Halmeu este atestată din anul 1217 sub denumirea de Terra Holmy.

Cea mai importantă sursă de venit din localitate este agricultura şi în special cultura căpşunilor, care a făcut renumită comuna în mai toată ţara. Jumătate din producţia de căpşuni a ţării este dată de judeţul Satu Mare, iar în interiorul judeţului, Halmeul este cea mai cunoscută comună producătoare. Altă cultură remarcabilă este cea a viţei-de-vie, vinurile din Halmeu fiind renumite în judeţ şi la nivel naţional.

Suprafata totala a comunei este de 89 kmp, fiind una dintre marile comune ale judetului atât din punctul de vedere al suprafetei cât si al numarului de locuitori. Vechi centru comercial (a fost centrul plasei “Ugocea” pâna dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial) Halmeul are sanse de a redeveni oras în urmatorii 5-6 ani.

Atât din punct de vedere al transportului rutier cât si al celui feroviar, comuna Halmeu este într-o situatie privilegiata.

Soseaua de interes european E81 face legatura dinspre nordul si nord-vestul Europei cu tarile peninsulei Balcanice. Resedinta de judet, Satu Mare se afla la o distanta de 35 km.

Calea ferata, de asemenea de importanta europeana, faciliteaza aceleasi legaturi ca si soseaua E81, statia CFR Halmeu fiind cea mai importanta de la granita cu Ucraina. Toate operatiunile vamale se realizeaza prin intermediul vamii Halmeu.

Primul document scris, care nominalizeaza localitatatile Halmeu si Babesti dateaza din secolul al 13-lea, anii 1216-1220. Izvoare mai precise dovedesc existenta localitatii din anul 1274, an in care se pare ca s-a format pe aceste locuri o asezare omeneasca stabila. Pana in anul 1274 localitatea Halmeu a apartinul localitatii Babesti, cand stramosul lui Kala Tamas a primit de la regele Ladislau al 4-lea TERRA HOLMY. De la aceasta data devine Halmeul localitate independenta.

In anul 1218 apare numele localitatii in REGISTRUM VARADIEN. Intr-un alt document se pomeneste ca regele Carol al Ungariei trimite, la data de 14 mai 1319 pe Gheorghe, fiul lui Petru din Sasvar pentru cercetare si deosebirea vechilor hotare ale mosiilor magistratului Ioan, fiul lui Toma, aflat in comitatul UGOCSA, pentru a le desparti de jur imprejur de satele regesti.

Un alt document pomeneste despre despartirea hotarelor intre satele Cidreag si Almas, iar in anul 1323 este amintit si satul Dabolt.

Satul Mesteacan a aparut la inceputul acestui secol prin colonizarea pe aceste locuri a populatiei din depresiunea Maramures.

Cultivarea căpşunilor reprezintă o sursă importantă de venit pentru comunitatea din Halmeu, iar recoltarea lor este un motiv de mare bucurie. An de an, în ultima sâmbătă şi duminică a lunii mai, în această localitate se organizează marea sărbătoare a căpşunilor.

Manifestările organizate cuprind spectacole cu majorete, concursuri ale producătorilor de căpşuni, programe de muzică populară, expoziţii de căpşuni cu vânzare, concursuri de dans, mese festive, cupa căpşunarilor la fotbal, concursul de frumuseţe „Miss Căpşunica”, bal în aer liber şi foc de artificii, precum şi atractivele concursuri ale căpşunarilor.

Căpşunarii din Halmeu, vestiţi în toată ţara pentru hărnicia lor, continuă tradiţia cultivării savuroaselor fructe roşii, pe sute de hectare de teren, aşa cum au făcut în ultimii 45 de ani. Potrivit Primăriei din Halmeu, sărbătoarea căpşunilor datează de cel puţin 10 ani.

Obiectivul acestei manifestări, la care sunt invitaţi producătorii şi potenţialii cumpărători, este promovarea căpşunilor pe piaţa internă şi pe cea externă. În anul 2000, sărbătoarea a luat amploare având invitaţi atât din ţară, cât şi din străinătate. În 2001, Consiliul Local a hotărât transformarea acestei festivităţi în Ziua comunei Halmeu, care are loc în fiecare an în ultima sâmbătă şi duminică a lunii mai.