Conacul Perenyi

În centrul localităţii Turulung se află un conac superb, aşa cum îl ştie tot satul. Datează de sute de ani şi totuşi se pastrează în condiţii excelente. După parerea specialiştilor, clădirea actuală provine din secolul XVVII- XVIII. De-a lungul anilor castelul a fost renovat de mai multe ori, iar în prima parte a secoului XIX a ajuns la forma actuală.

Castelul avea şi o poartă care se ridica, iar urmele acestor materiale lemnoase carbonizate (busteni de pilda) au fost găsite cu ocazia unor săpături, când s-a construit şcoala veche. Castelul a jucat un rol important în viaţa comunităţii, iar la această dată este în proprietatea comunei.

Multi localnici au povestit ca din beciul acestui castel porneau tunele care duceau spre de la cotul Turului. Dupa altii mai indrazneti insa tunelele castelului aveau legaturi si cu cetetea din Mediesu Aurit. Multe legende asemanatoare au mai circulat in sat.
Familia Perenyi a avut mari merite pentru ca a pus bazele invatamintului din Turulung pentru ca acesta a fost sprijinit de catre familia Perenyi. Cu aceste ajutoare, invatamintul scolar a dainuit pe aceste meleaguri in ciuda tuturor greutatilor care s-au ivit de-a lungul anilor.” Ce am mai aflat de la profesorul Kiss e faptul ca in jurul anului 1920 familia grofului Perenyi a plecat in Ungaria. Au avut unele probleme financiare din cauza unor credite luate si pe care nu le-au mai putut inapoia. Au lasat in urma lor amintirea unor oameni deosebiti care au trait pentru aceasta comunitate.

In aceasta cladire care este si monument de arhitectura din anul 1934 functiona si scoala satului si chiar la aceasta data mai multe clase in care invata elevii sint si acum in castel. Uneori noul este altceva decit o schimbare si dezvoltare inlantuita de prezentul care devine trecut iar ziua de azi devine un pod care din trecut ne conduce spre viitor. Ca toata lumea sa inteleaga rolul dinastiei Perenyi in viata acestei comunitati trebuie sa prezint o mica istorie a familiei. Familia nobililor Perenyi a jucat un rol important nu numai in istoria comunei Turulung dar si in cea a Ungariei.